ایجاد تعادل در خواب :
موفقیت تحصیلی، مستلزم توجه به تمامی نیازها از جمله نیاز جسمی، عاطفی ، اجتماعی و … است. متاسفانه بسیاری از داوطلبان کنکور با توجه به حجم بالای مطالب درسی، توجه کمی به این نیاز دارند. آنها تصور میکنند که اگر کم بخوابند، کم ورزش کنند و . . . فرصت بیشتری برای مطالعه خواهند داشت و نتیجه بهتری خواهند گرفت، در حالیکه تحقیقات نشان میدهد افرادی دارای بازدهی بیشتر هستند که درطول شبانهروز خوب میخوابند و به تمامی نیازهای خود توجه میکنند. یکی از مهمترین نیازهای جسمانی انسان، خواب و استراحت است که بیتوجهی به آن، مضرات زیادی دارد. خواب و استراحت صحیح، ارتباط مستقیمی با توانایی مغزدارد. یعنی افرادی که درطول شبانهروز خوب (نه زیاد) میخوابند، دارای ذهنی فعال و پرانرژی هستند. نکات ویژهای را در مورد خواب باید رعایت کنید که در زیر به برخی از آنها اشاره میکنیم. بکوشید در محلخواب شما لوازم مغناطیسی، وجود نداشته باشد و اگر امکان خروج این وسایل از محل خواب شما وجود ندارد، حتیالمقدور دوشاخه این وسایل را از پریز برق خارج کنید.یکی از بهترین شکلهای خوابیدن آن است که به پهلوی راست و رو به قبله بخوابید. تحقیقات علمی نشان داده است که در این حالت تنظیم بارهای مثبت و منفی بدن به خوبی صورت میگیرد و نیز جریان خون به روانترین شکل ممکن انجام میشود. بکوشید تعادل حرارتی در محلخواب شما برقرار باشد. به این معنیکه، محل خواب شما نه خیلی گرم و نه خیلی سرد باشد. دمای بین ۱۵ تا ۱۸ درجهی سانتیگراد مناسبترین دما برای محل خواب شما است. خیلی مهم است که مکان خواب شما ثابت باشد. این ثبات محلخواب، به شما کمک میکند تا بهمحض قرارگرفتن در بستر، مغز و سلسله اعصاب، شما را برای خواب آماده کند و طبیعتا شما خوابی سریعتر و توام با آرامش را تجربه میکنید.
بهتر است محل خواب شما از سروصدا دور بوده و از نور کمی برخوردار باشد. خواب در محل پر سروصدا و همچنین خوابیدن در محلهای پرنور باعث میشود تا بخشی از دستگاه عصبی شما کاملا هوشیار باشند که نتیجه آن خوابی بدون آرامش خواهد بود.بکوشید هر شب قبل از خواب یک عدد سیب (کامل با پوست) و یا یک لیوان شیر گرم میل کنید. شیر گرم و سیب خاصیت آرامشبخشی در زمان خواب دارند. همانطور که برای انجام هر کاری باید از قبل آمادگی ایجاد کرد، برای خواب نیز باید آماده شوید. همیشه قبل از خواب ۱۰ تا ۱۵ دقیقه را به این آمادگی اختصاص دهید. پوشیدن لباس مناسب خواب (لباس راحت)، مسواکزدن، شستن صورت و یا احیانا پاها (بهترین زمان تنفس برای پاهای شما، زمانی است که در خواب بهسر میبرید)، نوشیدن همان یک لیوان شیر گرمی که برای شما گفتیم و . . . این کارها به شما کمک میکند تا فکر و ذهن شما برای خواب مهیا شود. بنابراین وقتی بهبستر میروید، در سریعترین زمان ممکن بهخواب خواهید رفت. هیچگاه فکر نکنید که تأمین انرژی شما زمانی صورت میگیرد که عمیق بخوابید، زیرا در این صورت مقدار زیادی از انرژی شما صرف خوابیدن عمیق میشود و ضمنا این تلاش باعث میشود که هیچگاه عمیق نخوابید، بلکه تمام فکر شما این باشد که “میخوابم تا آرامش کسب کنم”. این فکر سبب میشود خیلی سریع به خواب بروید و هم خواب عمیق و آرامی را تجربه کنید. شما بعد از اینگونه خوابیدن، انرژی فراوانی برای کار و تلاش علمی خواهید داشت. معمولا وقتی به بستر میروید افکار روزانه، بهذهن شما سرازیر میشوند. اولا تلاش نکنید که با اینافکار مزاحم مقابله و مجادله کنید. در این لحظه اگر تصمیم به فکرکردن دارید، به این فکر کنید که به چیزی نباید فکر کنید. این همان ریلکسکردن مغز است که بهخوابیدن شما بسیار کمک میکند. ثانیا بکوشید بهصدای سکوت گوش کنید. بهراستی تا به حال بهصدای سکوت گوش کردهاید؟! برای یکبار هم که شده به این صدا گوش کنید و نتیجهی زیبای آن را تجربه کنید.
تلاش نکنید که با اینافکار مزاحم مقابله و مجادله کنید. در این لحظه اگر تصمیم به فکرکردن دارید، به این فکر کنید که به چیزی نباید فکر کنید. این همان ریلکسکردن مغز است که بهخوابیدن شما بسیار کمک میکند. ثانیا بکوشید بهصدای سکوت گوش کنید. تا نتیجهی زیبای آن را تجربه کنید.
برخــی داوطلبان اظهارمیکنند،میخوابیم، ولی نمیتوانیـم بیدار شویم. بدانید که شایعترین علت این موضوع وجود کمخونی است و علاوه بر این حتما با پزشک متخصص در این زمینه مشورت کنید و بکوشید توصیههای زیر را نیز بهکار ببرید.
نکته :
- مسئولیت بیدارکردن خود را به یکی از نزدیکان خود بسپارید.
- برای ساعت بعد از بیداری خود برنامهریزی کنید. به این معنیکه، قبل از خوابیدن دقیقا کاری را که میخواهید بعد از خوابیدن انجام دهید مشخص کنید و تمامی لوازمی را که برای انجام آنکار لازم است را در دسترس قرار دهید.
- زمان کوتاهی را برای سرحالشدن بعد از بیداری پیشبینی کنید.
راه های ارتباطی با مشاورین ارشد رتبه پرور موسسه حرف آخر:
تلفن : ۰۲۱۶۶۰۲۸۱۲۶ – ۰۹۹۰۳۳۵۷۰۲۰
ساعات تماس با مشاورین حرف آخر: به صورت شبانه روزی (حتی روز های تعطیل)
سايت مركزي موسسه حرف آخر: www.harfeakher.org